Wees scherp op maatregelen WAS.

Wees scherp op maatregelen WAS.

De WAS (Wet Aanpak Schijnconstructies) is per 1 juli 2015 ingevoerd. Een deel van de wet is op 1 januari 2016 in werking getreden.

Betalingen alleen nog via bank
Verder is er sinds 1 januari 2016 de wettelijke verplichting dat een werkgever voor elke werknemer minimaal het gedeelte van het loon, gelijk aan het netto verschuldigde wettelijk minimumloon, overmaakt naar de bankrekening van de uitzendkracht. De uitzendkracht mag dus niet langer contant worden uitbetaald.
Voor sommige branches is dat ontzettend lastig, zoals de horeca en de tuinbouw, met alle vakantiekrachten. Die worden vaak legaal, maar in cash betaald. Dat mag niet meer.

Verbod op inhoudingen en verrekeningen
Het verbod op inhoudingen en verrekeningen op het wettelijk minimumloon is met zes maanden uitgesteld tot 1 juli 2016. Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven.

Wetgeving erg gedetailleerd
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een werkgever personeel inleent via een uitleenbedrijf. Als zo’n werknemer wordt onderbetaald, en dus minder dan de CAO of het wettelijk minimumloon verdient, moet hij eerst de feitelijke werkgever aanspreken. Maar als die niet thuis geeft, kan de werknemer alsnog de uiteindelijke opdrachtgever aansprakelijk stellen.

HETKANTOOR

Reacties zijn gesloten.

Mogelijk gemaakt door WordPress | Thema: SpicePress door SpiceThemes