De VAR verdwijnt vanaf 1 mei 2016

De VAR verdwijnt vanaf 1 mei 2016

Opdrachtnemers kunnen vanaf 1 mei 2016 geen VAR meer aanvragen. In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers modelovereenkomsten gebruiken. De Belastingdienst informeert zzp’ers over de nieuwe werkwijze middels een brief. Ook organiseert de Belastingdienst voorlichtingsbijeenkomsten voor zzp’ers, zoals een webinar.

Vanaf 1 mei 2016 dient de opdrachtnemer het volgende doen:
 samen met de opdrachtgever bedenken of er een modelovereenkomst benodigd is. In veel gevallen is duidelijk dat een zzp’er niet in loondienst werkt. Denk aan een schilder die steeds voor verschillende particulieren werkt. In deze gevallen hoeft de zzp’er geen modelovereenkomst te gebruiken.
 een modelovereenkomst zoeken die past bij de manier waarop hij en de opdrachtgever willen werken.
 werken volgens de afspraken in de gekozen modelovereenkomst. Zolang de zzp’er en de opdrachtgever dat doen, is geen sprake van loondienst en hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden.
Klik hier om de standaard overeenkomsten van de belastingdienst te bekijken

 

Tot 1 mei 2017

Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om te bepalen of het nodig is om met een modelovereenkomst te werken. Ook hebben zij de tijd om te bepalen welke modelovereenkomst past bij de manier waarop zij werken. Tot 1 mei 2017 geeft de Belastingdienst voorlichting en helpt deze bij de invoering van de nieuwe werkwijze.

HETKANTOOR

Reacties zijn gesloten.

Mogelijk gemaakt door WordPress | Thema: SpicePress door SpiceThemes