Youngtimer steeds populairder want fiscaal aantrekkelijk

Youngtimer steeds populairder want fiscaal aantrekkelijk

De youngtimer, een auto van 15 jaar of ouder, is steeds populairder onder zakelijke rijders, aldus de Volkskrant. De fiscale voordelen van deze auto’s zijn zo groot dat ze elektrische auto’s ruimschoots de loef afsteken qua populariteit. Daar staat tegenover: het risico op pech onderweg is ook groter.

De populariteit van de youngtimers is te danken aan de lage bijtelling. Procentueel gezien is de bijtelling voor youngtimers weliswaar veel hoger: 35 procent, tegenover 22 procent voor nieuwe, niet-elektrische auto’s. Maar een bezitter van een 15 jaar of oudere auto betaalt die 35 procent over de dagwaarde van het voertuig, niet over de nieuwwaarde, zoals bij nieuwe auto’s. En de dagwaarde van youngtimers is zoveel lager, dat een eigenaar van een oude auto zo jaarlijks honderden, zo niet duizenden euro’s kan besparen.
Wie bijvoorbeeld een nieuwe Mercedes Benz uit de S-klasse wil aanschaffen, is minimaal een ton kwijt. Maar oudere modellen zijn aanmerkelijk goedkoper.

Voornamelijk ondernemers
Bovag benadrukt dat youngtimers vooral bij ondernemers populair zijn, niet zozeer bij werknemers. De 28 duizend geregistreerde youngtimers zijn dan ook in ‘grofweg 98 procent’ van de gevallen eigendom van ondernemers. Het gaat daarbij dus niet om leaseauto’s of auto’s van de zaak, maar om ‘auto’s van de eigen zaak’, aldus Bovag. Leasemaatschappijen bieden over het algemeen geen youngtimers aan omdat bij oude auto’s het risico op reparatiekosten te hoog is.

Bron: Volkskrant, 11-10-2017

HETKANTOOR

Reacties zijn gesloten.

Mogelijk gemaakt door WordPress | Thema: SpicePress door SpiceThemes